Το Σαλέ ξεκίνησε να χτίζεται το 2006. Η κατασκευή του καταλύματος ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2007, όπου και άρχισε να λειτουργεί.

Τα ξύλινα μέρη του είναι Φινλανδικά από ολόσωμους κορμούς δέντρων δασικής πεύκης. Πρόκειται για δέντρα εντελώς ευθύγραμμα με ύψος δεκάδων μέτρων, τα οποία αναπτύσσονται στην Κεντρική και Βόρεια Φινλανδία σε δάση καλλιεργούμενα ειδικά για εκμετάλλευση. Η αντοχή του συγκεκριμένου είδους ξύλου, αποτρέπει φθορά στη διάρκεια του χρόνου. Επιπλέον, η αρχική επεξεργασία της πρώτης ύλης στο εργοστάσιο κατασκευής και η επάλειψη με το κατάλληλο συντηρητικό κατά το ψήσιμο τους, το προφυλάσσουν από οποιαδήποτε μελλοντική φροντίδα. Το ξύλο είναι υγιεινό και οικολογικό με φυσικές ιδιότητες θερμομόνωσης. Τα ξύλινα δωμάτια έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να αντέχουν στα ζεστά και υγρά κλίματα τόσο καλά, όσο και σε θερμοκρασίες που αγγίζουν τους -60°C.

Όλα τα δομικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του είναι απόλυτα φιλικά προς το περιβάλλον.

Το Σαλέ κατασκευάστηκε σύμφωνα με τους κανονισμούς και τις προδιαγραφές του Ινστιτούτου κατασκευαστικών πληροφοριών του ομίλου Γενικής Βιομηχανίας της Φινλανδίας (SFS 4895 RT 14-1043E RT 82-10415E) και πληροί όλες τις ισχύουσες στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση προδιαγραφές κανονισμούς και νομοθεσίες.

Το μπετό (σκυρόδερμα) που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του έχει δυνάμεις C20-25 που ισοδυναμεί με 300 κιλά τσιμέντο ανά κυβικό. Έχει πλήρη αντισεισμικότητα διότι κατασκευάστηκε εξολοκλήρου από κολώνες και πλάκες μαζί. Ο οπλισμός του αποτελείται από σίδερο Φ16-Φ18 Stahl ελληνικής χαλυβουργίας

Η πέτρα που χρησιμοποιήθηκε εξωραΐστηκε από το τοπικό βουνό (Ζήρια) και επενδύθηκε με 20 πόντους πάχους στο ισόγειο πετυχαίνοντας έτσι την καλύτερη δυνατή θερμομόνωση. Από την εποχή των Νοταραίων ακόμα, η πέτρα από τη Ζήρια ήταν πρώτη στην προτίμηση λόγω της σκληρότητας και της αντοχής της.

Οι γυψοσανίδες που χρησιμοποιήθηκαν εσωτερικά του ισογείου (κατασκευή ξηράς δόμησης) είναι βάση προδιαγραφών KNAUF με αντοχή F-90 στην πυρκαγιά και ηχομόνωση από 38 έως και 42 dB.

Το Σαλέ έχει 100% αντισεισμική κατασκευή

Διαθέτει πυρανίχνευση σε όλους τους χώρους με ειδικούς αισθητήρες καπνού